Начало Последно добавени Германия спира доставките на тежки бойни машини за Украйна, не вярва във възможностите на Киев да обърне войната

Германия спира доставките на тежки бойни машини за Украйна, не вярва във възможностите на Киев да обърне войната

от CrimesBG
0 коментара

Германското министерство на отбраната е решило да спре доставките на тежко военно оборудване за Украйна, тъй като не вярва, че Киев ще успее да предприеме контраофанзива в близко бъдеще, съобщават немски медии.

Според “Билд” във вътрешен документ, публикуван от министерството, се посочва, че Бундесверът повече няма да изпраща танкове Leopard 2 на Украйна въпреки наличието на около 300 единици.

Конкретно се съобщава, че прехвърлянето на Украйна на танкове Leopard 2, бойни машини на пехотата БМП Marder и гаубици Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) е приключило.

Според информацията германското министерство на отбраната не вярва, че Украйна може да проведе успешна контраофанзива в близко бъдеще, въпреки усилията на украинския президент Володимир Зеленски да продължи настъплението срещу руските сили. Тази перспектива идва в критичен момент, тъй като контраофанзивата на Украйна, започнала през лятото на 2023 г., е изправена пред значителни предизвикателства, а напредъкът е по-бавен от първоначалните надежди.

През есента на 2023 г. Зеленски признава трудностите на контраофанзивата, а руските официални лица я обявявиха за неуспешна. Решението на Берлин да не предоставя допълнително тежко оборудване, включително така необходимите танкове Leopard 2, предполага промяна в политиката на Германия по отношение на войната в Украйна.

Това разкритие може да намали очакванията в Киев, където официалните лица непрекъснато търсят по-голяма военна подкрепа от западните съюзници, за да поддържат темпото на бойното поле.

"Билд": Шолц игнорира исканията на Зеленски. Решението на Байдън да отложи срещата за Украйна в Рамщайн заради урагана Милтън бе само извинение

Зеленски съобщи, че е поискал от германския канцлер Олаф Шолц разрешение за нанасяне на удари срещу Русия с помощта на оръжия, доставени от Запада, и е поискал гаранции за бързо присъединяване към НАТО. Според доклада обаче Шолц не е дал директен отговор на тези искания.

Промяната в позицията на Германия може да има по-широки последици за подкрепата на НАТО за Украйна.

Източници: defence-blog.com, vz.ru, eadaily.com

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.