Начало Последно добавени Доган докарал до фалит ТЕЦ „Варна“

Доган докарал до фалит ТЕЦ „Варна“

от CrimesBG
0 коментара

Оказва се, че Ахмед Доган е не само провален политик, успял да разцепи ДПС на две, а и калпав бизнесмен. Благодарение на тези си способности, Сокола буквално успял да докара до фалит притежавания от него ТЕЦ „Варна“.

Шокиращите цифри, които са видими от финансовия отчет за изминалата 2023 г., обезсмислят хленчовете на неговите привърженици, че Доган е ограбен, след като преди няколко седмици централата премина в ръцете на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Вместо да се прави на жертва, почетният председател на ДПС трябва да вдига наздравици, че се е отървал леко. Сега „неговият обирджия“ Папазов трябва да бере грижи как ще плати огромните дългове на ТЕЦ-а. А те, оказва се, никак не са малки,

Според документите за миналата година, когато Доган е съсобственик, ТЕЦ „Варна“, отчита загуба от 32 милиона лева. И то при положение, че не е работил! Явно разходите за издръжката на морския сарай на Сокола в Росенец, който също се води собственост на ТЕЦ-а, са надминали всякакви разумни граници.

Всъщност нещата са далеч по-сериозни. В отчета си за миналата година ТЕЦ „Варна“ обявява, че има натрупани над 100 млн. лева борчове към доставчици и банки. Сумата не е намаляла и след бонуса от 30 милиона, с който централата е захранена от олигарха Румен Гайтански – Вълка. Както стана ясно след акцията на КПКОНПИ, Вълка не е финансирал безкористно ТЕЦ-а на Доган. Пачките са отплата за уредения му кредит от 150 милиона лева от държавната Българска банка за развитие през 2019 г. Заемът, глътнат от Вълка, никога няма да бъде върнат, а държавната банка вече пи една студена вода по случая.

През миналата година управляваната от Ахмед Доган централа е „забравила“ да си плати и 3 млн. лева данъци. Отделно са и забавените заплати към персонала за 326 000 лева. Явно съдбата на работниците е последна грижа на Доган, който поне на думи е виден либерал и борец за права и свободи.

Близо 40 млн. лева от дълговете, натрупани от ТЕЦ „Варна“ под вещото ръководство на Доган, са към „Булгаргаз“. Не е тайна, че след като Сокола става собственик, централата спря да си плаща сметките за доставеното синьо гориво, с чиято помощ произвежда електроенергия. Напук на всякаква логика дълги години държавният газов доставчик се прави на разсеян за трупащите се милиони дългове. Едва наскоро „Булгаргаз“ се реши да си потърси по съдебен път парите.

Не е изненада, че ТЕЦ „Варна“ загуби делото. Милионите обаче вече трябва да се връщат от новия собственик Данаил Папазов…

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.