Начало Последно добавени Изборите в САЩ наближават, мракът се настанява над Украйна

Изборите в САЩ наближават, мракът се настанява над Украйна

от CrimesBG
0 коментара

През декември 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски отиде във Вашингтон и беше представен като герой. Той получи овации от събралите се американски законодатели, докато разказваше за предизвикателната борба на нацията си 10 месеца след пълномащабното нахлуване на Русия.
Зеленски се зарече, че нацията му “никога няма да се предаде“, само часове след като президентът Джо Байдън настоя, че Съединените щати ще подкрепят Украйна “колкото е необходимо“ – линия, която Байдън и неговите европейски колеги повтаряха през месеците и годините след това, пише The Washington Post.
Скептицизъм по отношение на подкрепата към Киев е подчертан и от републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп и неговият кандидат за вицепрезидент, сенатор Джей Ди Ванс. Първият е очевиден, както в приятелството си с руския президент Владимир Путин, така и в безразличието към военните усилия на Украйна. Тръмп ясно изрази желанието си да прекрати подкрепата на САЩ за продължаващата съпротива на Украйна и беше описан от самия Зеленски като “твърде радикален“.
Миналия месец Зеленски обсъди елементи от своя “план за победа“ в Съединените щати, участвайки в срещи с ключови американски събеседници след участие в сесията на високо ниво на Общото събрание на ООН. Появата му с Тръмп се отличаваше със своята неловкост. Бившият американски президент рекламира “много добрите си отношения” с Путин. Зеленски, който стоеше до него, се опитваше да подчертае, че руският лидер е “убил толкова много хора“ и в момента незаконно окупира украинска територия.
След срещата им, Зеленски публикува в социалните мрежи: “Имаме общо мнение, че войната в Украйна трябва да бъде спряна. Путин не може да спечели. Украинците трябва да победят.” Тръмп, от своя страна, не публикува нищо за “желание за украинска победа” и предупреди, че ако загуби изборите от вицепрезидента Камала Харис, “войната никога няма да свърши и ще прерасне в ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА“.
От страна на демократите, но и от страна на републиканците вече се заражда цинизъм и умора и дори най-ревностните поддръжници на Украйна признават, че часовникът тиктака върху способността на Запада да поддържа битката на Киев. Вътрешната политика и сянката на изборите в САЩ са част от уравнението, но такива са и фактите на място в Украйна.
Нахлуването на Украйна в края на лятото в руската Курска област осигури добре дошъл тласък на морала, но засега малък стратегически дивидент. Междувременно украинските сили на източния фронт отслабват пред лицето на продължително руско нападение, губейки територия с постоянен клип в оспорвания регион Донбас. Битките остават изтощителни и водят до огромни разходи за живота на руснаците, но това изглежда е цена, която Кремъл е готов да плати, докато натиска предимството си.
“Трудно е да си представим, че ще успеем да върнем врага обратно към границите от 1991 г.“, каза командирът, имайки предвид пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна.
Тази реалност се разбира имплицитно в продължение на месеци от западни лидери и дипломати, но най-накрая се признава. Чешкият президент Петр Павел, чиято нация е един от най-шумните поддръжници на Киев в Централна Европа, наскоро каза, че украинците “ще трябва да бъдат реалисти“ и че “най-вероятният изход от войната ще бъде, че част от украинската територия ще бъде под Руска окупация, временно”.
Зеленски вече даде повече подробности за своя “план за победа“. Вероятно ще се наложи допълнителна военна помощ, както и политически ангажименти, съсредоточени върху ясни гаранции за сигурност на Киев при липсата на пълноправно членство в НАТО. Сред западните правителства има раздробяващ се консенсус за това каква част от “списъка с желания“ на Зеленски трябва да бъде предоставена. Но Киев в най-добрия случай се надява Западът да може да му даде възможно най-силен тласък в едни евентуални бъдещи преговори.
Това е далеч от пълната “победа“, която мнозина очакваха. Докато си проправят път към нежелана задънена улица, анализаторите се опасяват, че сред украинците ще настъпи нещо като горчивина, особено ако трябва да отстъпят територия, превзета от Русия.
Съединените щати и Европа са вложили много милиарди в битката, но бавността на трансферите на оръжия и ограниченията, наложени върху използването на определени западни боеприпаси с голям обсег, са източник на разочарование за Киев. Вследствие на теоретичното примирие прозападните настроения в Украйна може да се променят…
dnes.bg

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.