МО: Пилотите Дункин и Димитров са влезли грешно в маневрата, висшестоящите не са виновни

Пилотите Дункин и Димитров са влезли грешно в маневрата, имали са секунда и половина да катапултират.

Не е имало отказ на системи. Самолетът е бил управляваем през цялото време.

Не са спазени изходните данни да влизане и излизане от елементите на фигурата.

Загиналите са взели грешно решение и са поели неоправдан риск, висшестоящите не са виновни.

Това са основните изводи на комисията в МО след разчитането на черната кутия на разбилия се при тренировъчен полет самолет Л-39 край базата "Граф Игнатиево".

Комисията счита, че ситуацията се е развила от нормални до катастрофални нива. С въвеждането на самолета във вертикална фигура с тези параметри на самолета, ситуацията се е превърнала в сложна. След като екипажът не е предприел действия за аварийно напускане на самолета, ситуацията се е превърнала в катастрофална.

В заключение комисията е констатирала "поемането на неоправдано висок риск при изпълнение на фигурата от висшия пилотаж", обясни полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти” в Служба „Военна полиция”.

"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина", подчерта полковник Петко Василев.

Министерството на отбраната представи резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември.

Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин загинаха по време на тренировъчен полет с учебно-боен самолет L-39, част от авиошоу в авиобазата по повод 20 години от приемането на България в НАТО.

Пилотите Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултират, стана ясно от представянето резултатите от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39 в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти.

"Поех ангажимента при разчитане на черната кутия на катастрофиралия L-39 веднага да информираме обществеността. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебното", заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред медиите.

"За мен като министър на отбраната е изключително тежко да приема този инцидент, защото човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти – не можем да върнем по никакъв начин.Мое задължение като министър на отбраната, както обещах, е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам без да се намесвам в работата на Прокуратурата за резултатите от проверката на служба “Военна полиция”, която е на мое пряко подчинение”, посочи още Запрянов.

"Не можем да си позволим в мирно време да губим човешки животи", категоричен беше министър Атанас Запрянов.

"Много пъти ме питате за оставки – имате право да задавате този въпрос, защото всеки трябва да носи своята отговорност, но МО не е съд и не раздава присъди", подчерта той.

Министърът добави, че няма мероприятие на Въоръжените сили, което да не включва мерки за безопасност и бе категоричен, че командирите трябва да вдъхват респект и надеждност.

"След като стане ясна цялата информация, тогава ще говорим за кадрови смени",каза още министърът на отбраната и допълни, че съвсем скоро ще оповести своите решения.

"Бъдете сигурни, че онези, които не служат по правилата и не спазват устава и не могат да носят тежестта на службата, няма да продължават да заемат тези отговорни длъжности", категоричен бе Запрянов.

"След като стане ясна цялата информация, тогава ще се вземат кадрови решения.Аз слухови хипотези няма да коментирам. Като професионалист и генерал ще ви кажа, че ако в такива трагични събития, ако един командир, който връчва знамето от ковчега на загинал негов подчинен не чувства отговорност, връчвайки го на семейството, не само че не е за тази работа, но той няма дори човешко достойнство", каза Запрянов.

"За мен като министър на отбраната е изключително тежък този инцидент, човешките животи са най-ценни за Министерството на отбраната.

Разследването на комисията е независимо от съдебното и досъдебното. Установяване на степента на нечия вина и отговорност не е предмет на разследването.Не можем да си позволим в мирно време да губим човешки животи. Още повече по време на война командирите всеки ден си задават този въпрос – защо губим човешки животи в битка”, отбеляза военният министър.

"Прозрачната и точна експертиза може да отговори за причината за инцидента", каза Запрянов и изтъкна, че такива инциденти трябва да се сведат до минимум.

В доклада на комисията за разследване на авиоинцидента е работено е по четири направления, обясни полковник Петко Василев – държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в служба "Военна полиция".

"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите. Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто – проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното происшествие.Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти” в Служба „Военна полиция”.

На 9 септември 2024 г е проведена обща предварителна подготовка по видеоконферетна връзка, изготвен е и протокл за проведен инструктаж относно познаване на мерките за безопасност при организиране и провеждане на открития летателен ден в авиобаза Граф Игнатиево", каза полковник Василев.

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот". “Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден”, подчерта Василев.

Непосредствената причина за авиокатастрофата от 13 септември 2024 г. в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама пилоти, е "поемането на неоправдано висок риск при изпълнението на елементи от сложния пилотаж", показват заключенията от проверките на Комисия към Министерството на отбраната, която трябваше да изясни причините за авиоинцидента.
"Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина за начина на при вземане на решение на извеждане на самолета във вертикалната равнина”, подчерта полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти” в Служба „Военна полиция”.
“Относно проверката на версията, че катастрофата е възникнала вследствие на отказ на авиационната техника. Комисията формулира 3 основни хипотези. Отказ на силовата обстановка, отказ на управлението на самолета и отказ на параметрични дискове. По първата хипотеза. Комисията анализира характера на разрушенията по авиационната техника при което констатира, че лопатките от първата степен на компресора липсват. Откъснати са в основата на закрепването откъм диска. Лопатките на следващата степен на компресора са деформирани, което води до заключение, че роторите са се въртели при среща със земната повърхност. Деформацията на лопатките на компресора и характера на откъсването им говори за това, че върху роторите на компресора е имало приложен голям въртящ момент, който се получава при работа на турбините на повишени режими на двигателя”, каза Василев.
От анализа не се констатират отклонения на параметрите на горивото от технически изисквания, посочи той.

Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където е фирмата производител.

Няма изгубени данни от кутията, казаха властите. Данните съдържат информацията, която трябва да разкрие състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни.

Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, докато подготвяха фигура от пилотажа преди очакваното с интерес авиошоу. Двамата бяха повишени посмъртно във военно звание.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разследването, има проверки и на организацията, планираната, подготовката, провеждането на тренировъчните полети.

"Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година – около 60 часа", каза още Запрянов.

https://epicenter.bg/

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Граждани блокираха кръстовище в София със зелени искания

Войната в Украйна върви към финал. Той ще е челен тотален провал на Запада и НАТО

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече