Сините каски в Ливан отказаха да напуснат граничната зона, както поиска израелската армия

Сините каски на ООН в Ливан отказаха да напуснат граничната зона в Южен Ливан, както поиска израелската армия. Те обявиха, че остават там въпреки атаките, в които бяха ранени петима техни военнослужещи, предаде Франс прес, като се позова на говорител на Сините каски.Те наброяват 10 000 души и сега са под кръстосания огън на Израел и на „Хизбула“, влезли в открита война помежду си преди три седмици.

Израелската армия поиска от силите на ООН да напуснат 29 позиции близо до границата, но не спомена за евакуация на техния генерален щаб в Рас ал Накура на границата, който на няколко пъти беше подложен на обстрел, по-специално израелски.

"Има единодушно решение ние да останем, защото знамето на ООН трябва да се развява в тази зона и ние трябва да можем да изготвяме нашите доклади за пред Съвета за сигурност на ООН“, заяви говорителят на Сините каски.

В четвъртък мироопазващата мисия на ООН в Ливан обвини израелски военни, че са стреляли на няколко пъти и нарочно по нейни позиции, което породи бурни дипломатически реакции.

Рим и Париж извикаха във външните си министерства респективните израелски посланици на тяхна територия. А Израел обясни, че неговите сили са стреляли по посока на „заплаха“ близо до позиция на Сините каски в Южен Ливан, където израелската армия извършва голяма въздушна офанзива и по-малки сухопътни операции срещу „Хизбула“, който е съюзник на „Хамас“.

Източник: БТА

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече