Франция ще симулира война с Русия в Румъния

През май френски войници ще участват в мащабно военно учение в Румъния, наречено „Дачийска пролет 2025“, което ще оцени способността им бързо да се придвижат към източния фланг на НАТО, симулирайки война с Русия.

„Преди играехме война. Сега има определен враг и ние тренираме с хора, с които всъщност бихме отишли на война“, каза ръководителят на сухопътното командване за Европа на френската армията генерал Бертран Тужуз, цитиран от Politico.

Учения като „Дакийска пролет“ „са стратегически сигнал“, добави той.

През последните няколко години сухопътните сили на Франция започнаха „дълбока трансформация“, за да бъдат готови за конфликт с висока интензивност, подобен на войната в Украйна. Френската армия също има нови заповеди от НАТО: до 2027 г. тя трябва да може да разположи готова за война дивизия за 30 дни, включително боеприпаси и провизии.

Придвижването към тази цел е в основата на пролетното учение през следващата година. Френската армия ще се обучи да изпрати готова за война бригада в Румъния за 10 дни, твърди френското командване. Една бригада има между 3000 и 5000 войници, докато дивизията има от 10 000 до 25 000.

„Основното предизвикателство ще бъде да стигнем до Румъния за толкова кратък период от време. Все още няма военен Шенген и трябва решително да подобрим военната мобилност в Европа“, каза генерал Пиер-Ерик Гийо, заместник на Тужуз.

Първото разполагане на войски в Румъния през 2022 г. беше забавено от бюрокрация, гранични процедури и влакове, които не са подходящи за военно оборудване. „Все още може да бъдем възпрепятствани от митнически проверки, но постигнахме голям напредък в диверсифицирането на нашите маршрути“, каза Гийо пред репортери. Преди военните разчитаха само на влакове, но сега придвижват войски и оборудване с камиони и лодки, понякога дори комбинирайки различни транспортни методи.

Начало

Related posts

Международен футболен съдия е съпругът на откритата мъртва Биляна

Заради Цънцарова: Цончо Ганев в свиреп сблъсък с Цветанка Ризова, намесиха жартиерите на Асен Василев

Д-р Гълъбова: След раждане може да се отключи и психоза, самоубийството не е внезапно решение

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече