„Череп и кости“ дърпат конците на американската политика

Задкулисни игри

В тайното общество членуват президенти, банкери, медийни магнати и юристи

Богатството на „братята“ се оценява на десетки милиарди долари

„Череп и кости“ е едно от най-известните и мистериозни тайни общества в Съединените щати, основано през 1832 г. в Йейлския университет. То поражда много конспиративни теории в продължение на почти два века, като повечето от тях са свързани с предполагаемото влияние на неговите членове върху политиката на Америка.

Елитно членство

„Череп и кости“ е известен с изключително ограниченото си и елитно членство. Данните от проучване показват, че всяка година в клуба се приемат само 15 нови членове измежду студенти, завършили Йейл. За почти 200-годишното съществуване на обществото, в него успяват да влязат около 3000 души, което е по-малко от 0,1% от общия брой завършили Йейл през този период. До 1991 г., братството приема само мъже и едва от 1991 г., под обществен натиск, започва да приема жени.

Един от най-шокиращите факти за „Череп и кости“ е броят на американските президенти, които са негови членове. Историците сочат, че най-малко трима държавни глави на Щатите членуват в тайното братство: Уилям Хауърд Тафт, Джордж Х. У. Буш и Джордж У. Буш. Това е около 7% от общия брой президенти на САЩ.

Ритуал по посвещаване

Ритуалът по посвещение в „Череп и кости“ е обвит в мистерия и поражда много слухове. Доказателства, получени от бивши членове на обществото, показват, че той включва елементи на символична смърт и прераждане. Изследователите отбелязват, че новоприетите трябва да лежат в ковчег и да говорят за своите сексуални приключения, което има за цел да създаде атмосфера на доверие и уязвимост.

Седалището на обществото, известно като "Гробницата", е една от най-мистериозните сгради в кампуса на Йейлския университет. Построена през 1856 г. тя е без прозорци и изглежда като мавзолей. Вътрешността й включва множество черепи и кости, както и други зловещи артефакти.

Символиката и ритуалите на „Череп и кости“ често имат окултно значение. Данни от езотерични изследователи показват сходството на някои символи на обществото с масонските и алхимичните символи. Използването на черепа и кръстосаните кости като символ на смъртта и прераждането има дълбоки корени в различни мистични традиции.

Истинските господари

Членовете на „Череп и кости“ са известни с финансовото си влияние и връзки с Wall Street. Някои от тях заемат ръководни позиции в големи финансови институции в Съединените щати. Най-малко 5 от „братята“ са партньори в инвестиционната банка Brown Brothers Harriman & Co., една от най-старите и мощни частни банки в Съединените щати.

Това тайно братство често се свързва с американската разузнавателна общност. Доказателства от историци показват, че много от членове му работят за ЦРУ и други разузнавателни агенции. Самият основател на ЦРУ Уилям Донован, въпреки че не е член на братството, тясно си сътрудничи с хора от общността при създаването на агенцията.

Някои учени твърдят, че „Череп и кости“ има значително влияние върху външната политика на САЩ. Данните на политолозите показват, че много общественици заемат ключови позиции в Държавния департамент и Съвета за национална сигурност. Изследователите отбелязват, че по време на президентството на Джордж У. Буш най-малко 10 членове на тайното братство заемат ръководни позиции в администрацията.

Някои от членовете имат връзки с Върховния съд на САЩ и най-малко двама от тях са съдии във Върховния съд: Потър Стюарт и Уилям Хауърд Тафт (който също е бил президент на Съединените щати). Това е около 2% от общия брой съдии във Върховния съд в историята на САЩ.

Доказателства от генеалогични изследвания показват, че много от „братята“ са потомци на други членове от обществото. Изследователите отбелязват, че някои семейства, като Буш, Тъфт и Бънди, имат представители на няколко поколения в тази общност.

Те са навсякъде

Тайното общество има значително влияние върху системата за висше образование в САЩ. Данните от образователни изследвания показват, че много членове на „Череп и кости“ заемат ръководни позиции в престижни университети и фондации. Изследователите отбелязват, че най-малко 5 президента на Йейлския университет са негови членове.

Други пък контролират значителни икономически ресурси. Данни на финансови анализатори показват, че общото богатство на видни членове на обществото се оценява на десетки милиарди долари. Изследователите отбелязват, че много от тях заемат ръководни позиции в компании от Fortune 500.

„Череп и кости“ има връзки с мощни медийни корпорации, и техни членове заемат ръководни позиции в компании като Time Warner и The Washington Post. Изследователите отбелязват, че това потенциално дава възможност на тайното братство да влияе върху формирането на общественото мнение.

Въпреки американските си корени, „Череп и кости“ има и международни връзки. Данните от международни изследвания показват, че някои членове на обществото заемат важни позиции в международни организации като ООН и Световната банка. Изследователите отбелязват, че това потенциално им позволява да влияят върху глобалната политика и икономика. Но реалното въздействие на „Череп и кости“ върху политиката на САЩ остава въпрос на дебат и спекулации.

Автор: Румяна Генадиева

trud.bg

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече