Начало Последно добавени АМА МНОГО БОЛИ БЕ, ХОРА…

АМА МНОГО БОЛИ БЕ, ХОРА…

от CrimesBG
0 коментара

Чета какво е написал Недялко Йорданов за Пеньо Пенев. Недялко Йорданов днес е написал няколко изречения за Пеньо Пенев и е публикувал едно свое стихотворение за него.

Недялко Йорданов е видял много неща – той е гърмян заек и в живота, и в литературата. Би трябвало да знае какво пише. А в писанието си за Пеньо Пенев бургаският бард казва горе-долу следното: „Смятаха го за конюнктурен поет с ватенка.“

Не, уважаеми господин Недялко Йорданов! Вие сте били конюнктурни поети. Без ватенки, с правилни произходи, мисли и намерения, с хубаво, равномерно и монотонно писане, с игриво и закачливо писане и с позволено дисидентство. И ватенката на Пеньо Пенев е дразнела именно вас, защото не сте се сетили преди него да облечете ватенки и да се запилеете по Димитровград. Вие измислихте други фокуси – искахте си звездите и още сума ти неща, които съм забравил, а Пеньо Пенев е мечтаел за „ватенка топла за зимния ден“. Ясно е, че Пеньо Пенев е позирал също и че едва ли му е било точно само до ватенката. Ясно е, че е бил славолюбив, суетен, раним, безпомощен, че е пиел като за последно, и е ясно, че по никакъв начин не е могъл да се състезава с момчета като вас.

Нямам нищо против Вас, господин Недялко Йорданов. Целият мой живот премина под знамето на Вашето име и на Вашите истини, на Вашето рецитиране, пеене и акомпаниране на китара. Вие бяхте обсебили целия хоризонт – от Бяло море до Дунав по румелийски полета и най-вече – Черно море. Пишехте пиеси след пиеси, ръководехте, командвахте, журирахте, отличавахте. И през цялото време пишехте стихове, както ги пише Валери Петров.

Аз наистина Ви се възхищавам и Ви благодаря, че преди години се сетихте, че съм жив и решихте да пуснете мои стихотворения в един вестник. Предложихте ми и аз веднага подскочих от радост. И изпратих – защото и аз съм суетен и ревнив към чужди успехи и най-вече – защото не ми стиска да тръгна с една ватенка в студа. Нито ми стиска да изпия отрова, нито ми стиска да напиша „Дни на проверка“.

„Дни на проверка“ не е гениална поема, нито са гениални последните стихове на Пеньо Пенев, както пишете Вие. Те са силни и разтърсващи, но в тях има и поза, и декларативност, и желание най-после да бъде забелязан.

Смъртта на Пеньо Пенев беше прекрасен повод цяло едно поколение да си умие очите със сълзи за Пеньо Пенев и тайно да си мисли, че Пеньо Пенев въобще не е най-добрият поет и че мястото му не е в учебниците, където Пеньо Пенев беше. Е тоя номер с учебниците е страшен. Които дойдат на власт в държавата и в литературата, и почват да пренареждат учебниците и да слагат изгодни на тях поети и писатели на виенското колело. И да въртят на люлките и Веселин Андреев, и Пеньо Пенев, и Георги Джагаров, и Любомир Левчев, и Борис Христов, и Христо Фотев, и Далчев, и Ивайло Петров, и Блага Димитрова, и Петя Дубарова. По едно време на люлката се люлееше и Едвин Сугарев – да видиш ти люлки.

И после какво? – Едни мечтаят за ватенки, други – за посланици в Монголия, трети – за Нобелови награди, четвърти – за живот в скалите, а пети и шести – да са първи и втори или поне ректори на Нов български университет.

Какви ли не глупости пише човек, като си премаже пръстите със сгъваема сушилка и пие една ракия. Преди един час наистина си премазах пръстите с една сгъваема сушилка. Сигурно литературните ми бесове са от там. Ама много боли бе, хора…

Николай Милчев

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.