Начало Последно добавени Американски военни кораби са били с изключени транспондери в района на „Северен поток“ малко преди експлозиите

Американски военни кораби са били с изключени транспондери в района на „Северен поток“ малко преди експлозиите

от CrimesBG
0 коментара

Няколко дни преди експлозиите, които разрушиха двата руско-германски газопровода „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“, положени на дъното на Балтийско море, военни кораби на ВМС на САЩ са били в района. Те са изключили транспондерите си и когато капитанът на пристанището в Кристиансьо е отишъл при тях, защото е предположил, че е имало инциденти, ВМС на САЩ го помолили да се върне незабавно.

Това пише вестник Politiken, един от най-влиятелните вестници в Дания, като се позовава на изявлението на капитана на пристанището там, Джон Анкер Нилсен.

„Четири или пет дни преди експлозиите на „Северен поток“ той беше на път със спасителната служба на Кристиансьо, защото там имаше няколко кораба с изключени транспондери. Оказа се, че това са кораби на Военноморските сили (ВМС) на САЩ. И когато спасителната служба се приближи до тях, капитанът беше помолен от военноморското командване да се върне“, пише Politiken.

Американският разследващ журналист Сиймур Хърш също представи такава версия на събитията. Според него взривните устройства са били заложени от американски водолази през лятото на 2022 г. по време на военноморското учение BALTOPS 22, след това са били дистанционно взривени от норвежките въоръжени сили през есента на същата година.

Начало

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.