Начало Последно добавени Българската мечта: да е някой друг и да е някъде другаде!

Българската мечта: да е някой друг и да е някъде другаде!

от CrimesBG
0 коментара

Българската мечта: да е някой друг и да е някъде другаде!

Чета, голяма радост за Родопите било нов пряк път до Гърция. Ама много им е важно на Родопите Гърцията! Хората там отглеждат животни, работят в мините и само до Гърция им е. А ако им е, пътища има. Гърция е важна за тия байганьовци, които се гнусят от българското Черноморие и са убедени, че са голямата работа, като опънат кълки на някой беломорски плаж. И като си говорят: "Ауу, муцка, да знайш, в Санторини е пре-кра-сно! Не като в тукашната простотия!".

Ако може, българинът щеше веднага да си вземе някоя друга народност. Нещо по-престижно според него и с някакви бонуси. Едните откровено се гнусят от народа си /веднага се сещам за една Славка и една Татянка/, други някак си гузно се срамуват. И много им се иска да са като американците например. Или като французите. Бе само българи да не са. Явно "Криворазбраната цивилизация" нито са я учили, нито, ако са я учили, са я проумели.

Помните ли Тодоро Колев с неговата песен: "Кога ще ги стигнем американците?". Е, вече си имаме великолепна престъпност, гета си имаме, имаме си графити, имаме си сапунени сериали, реалити. Ей ся ще ги стигнем съвсем. Само да ни дадат безвизов режим и всички ще се пренесем там.

Българинът всъщност иска всичко на тепсия. Да има добра заплата /ама ако може да не се скъсва от работа/, да живее добре /ама ако може някой друг да е отвоювал правата му/, да има уредена държава /ама някой друг да я е уредил/, да няма корупция /или поне от него да не искат/ и прочие. Ама така – наготово. Ако му кажеш да хване сопата и да си оправи държавата, ще те нарече луд. И пак започва да се сравнява.

Българинът обожава сравненията. Еталон за успех е да си по-богат и по-добре от съседи и роднини. Иска колата му да е по-голяма от тази на съседа, имотът му да е по-голям от имота на брат му, заплатата му да е по-голяма от тази на приятеля му. Затова и пренася сравненията с другите народи. И търси къде е келепиреца!

Елена Гунчева-Гривова

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.