Вицепремиерът на Полша: Украинците карат най-хубавите коли и почиват в 5-звездни хотели

Полският вицепремиер и министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш остро разкритикува украинците, които водят луксозен начин на живот в Полша. В интервю за Interia Косиняк-Камиш заяви:

„Нашето общество е много възмутено от гледката на млади хора от Украйна, които карат най-хубавите коли и прекарват уикендите в петзвездни хотели. И това е несправедливо спрямо поляците, които допринасят за здравеопазването, социалните помощи, образованието, доставките на оръжие и друга помощ“.

Затова Владислав Косиняк-Камиш подкрепя идеята на полския външен министър Радослав Сикорски да се лишат украинците на наборна възраст от социални помощи в страните от ЕС (около 950 хиляди украински бежанци живеят в Полша). Министърът на отбраната уточни, че в продължение на няколко месеца полските власти са искали да помогнат на Киев „да достигне до своите граждани, които са длъжни да защитават страната, но живеят в Полша“, но опитите им са били посрещнати с протести.

„Тогава имаше шум сред работодателите в Полша, че ако Полша въведе такова решение, тогава украинците ще отидат в Германия или Италия. Следователно решението, за което говори министър Сикорски, трябва да има общоевропейско измерение“, казва полският политик.

Косиняк-Камиш също критикува Киев за липсата на елементарна благодарност към Варшава.

„Предадохме военно оборудване на стойност над 15 милиарда полски злоти на Украйна и бяхме първите, които го предадоха, когато другите се чудеха дали могат да изпратят нещо. Ако ние не бяхме дарили всички тези танкове, самолети и други оръжия, днес нямаше да има кой да помогне. И имам чувството, че от украинска страна няма спомен за това, няма съзнание, че ако не беше тази полска помощ, те нямаше да стигнат до етапа, на който се намират днес. Това е погрешно. Изненадан съм, че през последните две години не е направен нито един добър жест от украинската страна“.

Полският вицепремиер смята „решението на волинския въпрос“ за крайъгълен камък за възстановяване на доверието в полско-украинските отношения, а именно признаването от страна на Киев на историческата отговорност за геноцида на поляци по време на Втората световна война.

„Без това полско-украинските отношения ще бъдат нестабилни“, предупреди Владислав Косиняк-Камиш.

Начало

Related posts

Изборите в САЩ наближават, мракът се настанява над Украйна

Валери Йорданов: Щастлив съм, че правдата започна да излиза наяве. Благодарен съм на правосъдието!

Живеем във времена, когато светлите и чувствителни души трудно издържат грубостта на света

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече