Германия спира доставките на тежки бойни машини за Украйна, не вярва във възможностите на Киев да обърне войната

Германското министерство на отбраната е решило да спре доставките на тежко военно оборудване за Украйна, тъй като не вярва, че Киев ще успее да предприеме контраофанзива в близко бъдеще, съобщават немски медии.

Според “Билд” във вътрешен документ, публикуван от министерството, се посочва, че Бундесверът повече няма да изпраща танкове Leopard 2 на Украйна въпреки наличието на около 300 единици.

Конкретно се съобщава, че прехвърлянето на Украйна на танкове Leopard 2, бойни машини на пехотата БМП Marder и гаубици Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) е приключило.

Според информацията германското министерство на отбраната не вярва, че Украйна може да проведе успешна контраофанзива в близко бъдеще, въпреки усилията на украинския президент Володимир Зеленски да продължи настъплението срещу руските сили. Тази перспектива идва в критичен момент, тъй като контраофанзивата на Украйна, започнала през лятото на 2023 г., е изправена пред значителни предизвикателства, а напредъкът е по-бавен от първоначалните надежди.

През есента на 2023 г. Зеленски признава трудностите на контраофанзивата, а руските официални лица я обявявиха за неуспешна. Решението на Берлин да не предоставя допълнително тежко оборудване, включително така необходимите танкове Leopard 2, предполага промяна в политиката на Германия по отношение на войната в Украйна.

Това разкритие може да намали очакванията в Киев, където официалните лица непрекъснато търсят по-голяма военна подкрепа от западните съюзници, за да поддържат темпото на бойното поле.

"Билд": Шолц игнорира исканията на Зеленски. Решението на Байдън да отложи срещата за Украйна в Рамщайн заради урагана Милтън бе само извинение

Зеленски съобщи, че е поискал от германския канцлер Олаф Шолц разрешение за нанасяне на удари срещу Русия с помощта на оръжия, доставени от Запада, и е поискал гаранции за бързо присъединяване към НАТО. Според доклада обаче Шолц не е дал директен отговор на тези искания.

Промяната в позицията на Германия може да има по-широки последици за подкрепата на НАТО за Украйна.

Източници: defence-blog.com, vz.ru, eadaily.com

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече