За черния пазар в Албания, България и Кипър пътували лекарствата от фалшивите гръцки рецепти

Случаят на лекар-патолог от квартал Глифада в Атина, който беше глобен с 800 000 евро е потресаващ. В рамките на един месец е предписал на майка си 221 различни лекарства в количество от 1621 броя. За целта той е използвал здравния номер (АМКА) на майка си, и от една конкретна аптека е вземал хиляди предписани антипсихотични лекарства, които е давал в складове за лекарства, откъдето са изпращани за черния пазар в Албания, България и Кипър.

Според Министерството на здравеопазването лекарят е спечелил около 400 000 евро за два месеца, а глобата е двойно повече от приходите, т.е. 800 000 евро. Изчислява се, че за година е печалбата му е била над един милион евро, но това, което е от особено значение, е периодът от време, през който патологът от Глифада е източвал здравната каса.

В продължение на 10 години е предписвал незаконно лекарства като доходите от тази незаконна дейност надхвърлят 10 милиона евро.

Прокуратурата започва проверка на лекаря, фармацевта, аптеката и фармацевтичната компания. Докторът обаче е изчезнал и колегите му говорят за лекар призрак.

Както твърди самият той пред телевизия Скай, паролите му са били хакнати в системата. Споменава дори, че майка му е мъртва от 2014 г., а лекарства на умрял не могат да се предпишат. Допълва още, че е получавал заплахи за живота си и познава добре канала от лекари и фармацевти, които участват в схемата.

Според информация чрез фиктивни, електронни рецепти, поне 100 лекари за 8 месеца са предписвали до 422 различни лекарства на пациент, като количествата са достигали до 1630 броя, като финансовите щети за държавата от фалшивите рецепти се оценяват на 50 млн. евро годишно.

Към момента са идентифицирани лекари от Солун, Атина, Патра, Лариса, островите Крит и Лесбос.

Автор: Бойка Атанасова, "Труд news", Атина

trud.bg

Related posts

ДПС-Ново начало помогна за ремонта на джамията в село Черноок

Легендарен седесар: Шапка свалям на Пеевски, че вади ДПС от ДС

ДПС–Ново начало предлага нова национална стратегия за развитие на земеделието и селските райони

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече