Начало Последно добавени Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата

Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата

от CrimesBG
0 коментара

Понякога съжалявам за младостта. Не за друго, а заради наивността и илюзиите. Когато си мечтаеш да промениш света и искрено вярваш, че всичко ще стане по-добро. Когато си пълен с енергия да носиш тази промяна и твърдата увереност, че само малко усилие и нещата ще се получат.

Годините носят много белези. По душата, по характера. Слънчевите усмивки преминават в саркастични. Веселият смях с примирена усмивка. Илюзиите – в реалност.

А как ни се искаше! Как ни се искаше на тези тогава по площадите да имаме и свобода, и избор, и да си остане и безплатното здравеопазване и образование, и да има…ами всичко. Вярвахме, че ще летим. И сами влязохме в клетката, в която ни отрязаха крилете.

Последният ми подобен ентусиазъм беше преди четири години, на големите протести. Въпреки горчивият ми опит и най-вече знание как се случват нещата в политиката и в България, вярвах, че все пак поне малко можем нещо да променим. Гледах младежките лица около мен, със светнали очи и надежда и си казвах: "Може би този път ще бъде различно! Може би просто ние тогава се издънихме!".

И когато видях как огънят в очите на хората угасна и беше заменен със стари муцуни от екраните, разбрах, че не можем. Че само с такива протести не става. И най-вече не става, когато нямаш план, програма за действие, сила и финанси зад гърба ти. Всеки спонтанен протест ще бъде контролиран в рамките на един-два дена. Защото тези, срещу които се борим, имат план за нас. А ние – нямаме. Единствено искаме да ги няма.

Лошото е, че отдавна не съм виждала ентусиазирани млади хора, които искат да променят системата. Виждала съм ентусиазирани млади хора на терминалите. И някак си усещам, че те са там, защото ние – едновремешните млади хора, допуснахме да ни заблудят, не се справихме и предадохме Родината си.

Някак си е тъжно. Защото толкова вярвахме. И толкова падахме по пътя. И дали може да бъде различно?

Елена Гунчева-Гривова

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.