МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО БЪРЗА ДА ЗАВЪРШИ КЛАСИРАНЕТО НА СКАНДАЛНИЯ КОНКУРС ЗА НОТАРИУСИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ! ЗАМ.МИНИСТЪРКАТА ПОДАВА ОСТАВКА!

Министерството на правосъдието е насрочило устния изпит за нотариуси на 17 и 18 октомври 2024 г. На него всеки от кандидатите ще изтегли билет с въпрос от предварително обявения конспект с 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика.Устният изпит на всеки от кандидатите по графика за изпитния ден започва с изтегляне на билет с въпрос от предварително обявения въпросник. Номерът на изтегления въпрос се отразява в протокола за провеждане на изпита. Изпитът се провежда в присъствието на конкурсната комисия, стенограф и следващите по графика до пет кандидати.

Бившия министър на правосъдието Атанас Славов беше бламирал провеждането на конкурса за 52-ма нови нотариуси в цялата страна, по това време сегашния правосъден министър Лидия Павлова беше заместник министър. На 09.04.2024 г. е Павлова е назначена за служебен правосъден министър. Както се казва, без да губи време Павлова се възползва от поста, защото ден година храни и такъв шанс едва ли ще има скоро , тя насрочва на бързо нотариалния конкурс. В юридическите и политически среди упорито се носи мълвата, че Лидия Павлова е поела ангажимент, който вероятно е добре подплатен финансово към нотариална и магистратска гилдия за да проведе до провеждането на конкурса на „ Фамилиите”, който трябва да завърши успешно за „отличниците”, не по късно от провеждането на изборите. Случайно или не заместник-министърът на правосъдието Бисерка Цанева е подала оставка от поста си в кабинета „Главчев“преди 3 дни, когато излезе информацията, кои са претендентите на конкурса, с добър успех. Причините за напускането са „лични“, според съобщението на Министерския съвет. Цанева ще се върне на запазения ѝ пост като съдия във Върховния административен съд, каквато беше преди да влезе в изпълнителната власт . Дали това е свързано със публикуваната от нас информация, можем само да гадаем.

И както казват старите хора „ кучета си лаят кервана си върви”, никой от Правосъдното Министерство не коментира факта, че с провеждането на устния изпит от този конкурс за обществото е налице вероятен конфликт на интереси. Липсва информация, кой и как е съставил изпитната комисия за мамините дечица, но очевидно налице съмнение за наличие на незаконни практики при избора на нови нотариуси. Съществува основателно недоверие във обществото за безпристрастността на комисията провеждаща конкурса и за корупционни практики.

Припомняме, че преди седмица нашия сайт разгласи истината за конкурса за нотариуси, която всички знаем, децата на нотариуси и магистрати и други протежета са предварително определените кандидати, които ще спечелят конкурса ето още един път предоставяме техните имена, без да са изчерпателно изброени :

Десислава Чернева, дъщеря на известната съдийка, която е избрана за заместник председателка на Върховен Административен Съд- Мариника Чернева.

Кандидат нотариус Орлин Танев е също отличник с оценка 5.60 , син на председателя на Нотариална камара Димитър Танев.

Христина Йонкова Литова, която е помощник нотариус във София е дъщеря на известния столичен нотариус Йонко Христов Литовски.

Силвия Дахтерова- дъщерята на един от най- известните в България нотариуси Иван Дахтеров

Огнян Липчев друг кандидат нотариус сина на съдия Благовеста Любомирова Липчева съдия от Върховен Административен Съд.

Петър Обретенов син на Обретен Петров Обретенов нотариус на Балчик . Митко Басаров от Варна, който е помощник нотариус е съдружник на адвокат Паскал Гонов , чийто майка е видната варненска нотариуска Людмила Паскалева Гонова.

Кристиян Тенев син на нотариус Людмила Тенева, преместена от Велинград във София.

Кандидата за нотариус Иван Тинков син на нотариус Лиляна Тинкова.

Михаил Стоянов друг кандидат е фаворит на Георги Чолаков – председателя на Върховния административен съд.

Мартин Благоев и брат му Петър Благоев , който също е кандидат на този конкурс синове на нотариуска Валентина Благоева.

Кандидата Светослав Микушински син на прочутия нотариус Светлин Микушински .

Стела Катранджиева дъщерята на известен софийски нотариус Красимир Катранджиев е сред кандидатите с високи оценки на изпита.

Помощник-нотариус Цондю Цондев син на нотариус Николина Стойчева.

Красивата съдийка по вписванията Ива Минкова близка до сърцето на председателя на Нотариалната Камара Димитър Танев.

Очевидно е, че родителите на избраните кандидати имат влияние и позиции както в Правосъдното министерство, Нотариалната камара и пред изпитната комисия и за всички ни е ясно, че могат да окажат влияние върху успешното провеждане на конкурса.

Властта носи привилегии, но и самозабрава и нотариалната гилдия, подкрепяна от съдийската, лесно се отдава на пороците си, мислейки се за неуязвима.

Изпита се провежда не случайно , докато Държавата е в политическа безпътица, точно преди изборите министъра на правосъдието Мария Павлова , вероятно е поела ангажимента да проведе бързо конкурса, като резултатите излязат в деня на изпита за разлика от всички други конкурси до момента.

Прави впечатление и друго, докато на предишните конкурси одобрените кандидатите в списъка бяха написали първото си желание за назначаване, то сега в излъчените резултати, съвсем умишлено липсва мястото, за което кандидатстват претендентите за назначение. Вероятно поради факта, че бързо след провеждането на „конкурса” децата ще бъдат премествани, на по- апетитни вакантни места.

По принцип нотариусите се назначават на определени места в страната след проведен конкурс. Законът обаче допуска нотариус да бъде преместен в друг район на действие, ако иска, стига да има „важни причини“ и при наличието на свободно място. Като такива се определят „обстоятелства, настъпили независимо и извън волята на нотариуса след придобиване на правоспособността му. Те могат да се отнасят до неговото здравословно състояние, семейно положение и други, които при всички случаи водят до пълна или частична невъзможност да упражнява нотариални функции в съществуващия район на действие. Често назначените в провинцията нотариуси, внезапно изпадат в частична или пълна невъзможност да упражнява нотариалните си функции в районите, в които са назначени в провинцията и се преместват от Хасково, Лом и Пазарджик в София или от Карнобат във атрактивния морски град Поморие. Триковете за преместване са куриозни от развод до раждането на недоносените си близнаци и причина , че някогашният брачен партньор не е склонен детето им да живее в друго населено място.

Припомняме, че в края на мандата си бившия правосъден министър Атанас Славов в последния си работен ден успя да премести 3 дами нотариуси в София, Йорданка Филипова, Ивчева – Петрова и нотариус Теодора Трифонова

Нотариалната и магистратска гилдия, подкрепяна от политическата върхушка от години умело обслужват своите лобистки интереси , в резултат на което, цели фамилии нотариуси и магистрати, получават апетитни нотариални места, като не дават никакъв шанс на „простосмъртните” юристи, които имат знания, но нямат връзки и известни родители , за да упражняват тази уважавана професия!

Едно общество е демократично, когато никой не е толкова богат, за да купи някого, и никой не е толкова беден, за да се продаде! Жан Жак Русо

Призовавам всички юристи, журналисти, общественици и граждани да се присъединят към нашата инициатива да разкрием пълната истина за този конкурс, защото помнете, че всичко се променя и промяната идва с преодоляването на страха! Очакваме всички вас, които се чувствате социално ангажирани да се присъедините към това отворено писмо до Министъра на Правосъдието, с което искаме прозрачност на конкурса , присъствие на журналисти, действително изпит на произволни 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика, а не предварително научени въпроси подадени от комисията.

Отворено писмо

До

Правосъдния министър

Уважаема Госпожо Правосъден Министър,

Във връзка с провеждането на устен изпит на конкурс за нотариуси, който предстои на 17.10 и 18.10.2024 г. има съмнения в обществото, че е възможно кандидатите предварително да са получили информация на кои въпросите от конспекта ще бъдат изпитвани!

Съмненията в обществото около конкурса са свързани с факта, че в списъка на получилите добри и много добри оценки кандидати са синове и дъщери на видни личности от нотариалната гилдия, включително сина на председателя на Нотариалната Камара.

Моля да спрете този конкурс, поради явно наличие на конфликт на интереси!

В случай, че не го спрете, моля да допуснете представители на свободните медии да присъстват на провеждането на устния изпит, като молбата ни е изтегляне на билет с въпрос от предварително обявения въпросник, да бъде извършено от журналисти, които да направят проверка всички въпроси от конспекта поставени ли са . Желанието ни е за пълна прозрачност, като комисията проведе действително изпит на произволни 50 въпроса от областта на нотариалното право и практика, които въпроси да могат и журналистите да задават на комисията, а същата да ги излъчва към кандидатите, като считаме, че така ще се избегне предварително научени въпроси .

http://pogled.eu

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече