ОПРОСТАЧВАНЕ И ПСЕВДОЕЛИТ

Българската политика нито сега, нито когато и да било се е отличавала с някакъв финес, изисканост и дипломатичност. Чела съм протоколи от заседания на депутати от Народното събрание преди 1944 година и не съм впечатлена от някакво възпитание или добро поведение на тогавашните депутати. Гледайки събитията тогава и понастоящем в парламента, остава едно чувство за маймунарник, а не за най-върховната институция в държавата.

Многократно съм казвала, че положението задължава. И зависи къде. Един е стилът, когато говорим и спорим вкъщи сред най-близките си, друг – когато говорим с приятели, трети – с непознати, четвърти – пред медии, пети – от парламентарната трибуна. И се иска малко интелект, възпитание и подходяща среда, за да ги различаваш ситуациите. Днес наблюдаваме съвсем друго: от парламентарната трибуна депутатите си говорят като подпийнали в неособено изискана селска кръчма, по подобен просташки начин се държат и по време на интервюта и медийни участия. До степен всеки нормален и възпитан човек да се отврати напълно от тях и от политиката.

Недопустим е езикът, използван от доста от депутатите, от трибуната на Народното събрание. Без съмнение, те са избрани от себеподобни, на които да се псува и обижда политическия противник е въпрос на превъзходство, а не на простотия. Но да не забравяме, че всеки народен представител представлява целият народ, а не само своите избиратели. В тоя ред на мисли, аз не желая да бъда представлявана от фашизоидни и невъзпитани илитерати, които се държат като изтървани шебеци по медии и в парламента. И тук имам предвид много депутати от почти всички парламентарни групи.

Вчера качих публикация на Веселина Томова относно поведението на Костадинов към журналистката Мария Цънцарова. Веднага отдолу една приятелка ме попита дали защитавам тази…/следват не толкова възпитани думи/. Затова се чувствам длъжна да обясня: възпитанието е задължително към всички. Особено от страна на хора, за които по дефиниция се знае, че представляват хиляди свои гласоподаватели. Недопустимо е просташко и невъзпитано прекъсване, говорене, отношение. Особено към жена. Същото го написах и по повод Бориславова. Да, може да е всякаква. Но извадете аргументи възпитано и смислено, а не тръгвайте с вулгарни обиди. Първо, не се постига ефект, второ, показва безсилие и трето , показва ниво на възпитание. Вашето. Във фейсбук е допустим фриволния и невъзпитан тон в някакви граници. Но очакванията ни от елита са други. Поне моите.

Политическата каста дава пример. В случая дава отрицателен пример как не трябва да се държим. Невъзпитанието стана норма, неуважението – задължително. Драгият електорат се радва на простотията, цирка и цървулщината, а не на смислени дебати за бъдещето на България.

Преди доста години проф. Боян Биолчев беше написал една хубава статия за опростачването на българската нация. Прав е бил, още по-прав е сега.

И докато не се научим да изискваме от политиците наистина да са елит – с възпитание, класа, стил, образование, поведение, няма да се оправим. Защото простакът не е способен на нищо съзидателно. Единствено може да те смъкне до неговото ниво и там да те победи с по-дълъг стаж и липса на срам.

Елена Гунчева-Гривова

Related posts

Д-р Гълъбова: След раждане може да се отключи и психоза, самоубийството не е внезапно решение

Живеем във времена, когато светлите и чувствителни души трудно издържат грубостта на света

Изборите в САЩ наближават, мракът се настанява над Украйна

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече