Начало Последно добавени Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

от CrimesBG
0 коментара

Генерал-лейтенант Майк Джаксън е първият командир на мироопазващите Косовски сили на НАТО (КФОР)

Бившият началник на британската армия генерал сър Майк Джаксън, известен още като "Принца на мрака", почина на 80-годишна възраст. Той ръководи армията по време на водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г., след като е служил на Балканите и в Северна Ирландия, съобщава BBC.

През 1999 г. той отказа заповед от американския си командир да прихване руски сили, когато навлизат в Косово без съгласието на НАТО.

"Няма да започвам Трета световна война", казва той на генерал Уесли Кларк, който по това време ръководи бомбардировките на НАТО над югославски военни и полицейски части.

През 1999 г. британският генерал полага своя подпис под Кумановското споразумение, което слага край на последната агресивна война на Слободан Милошевич.

"Баща на три деца, той почина във вторник, заобиколен от семейството си", обяви британската армията в изявление, публикувано в платформата X. Генерал "Джако" служи с отличие повече от 40 години, завършвайки кариерата си като началник на Генералния щаб.

Сър Майк беше много обичан и уважаван войник, не само за тези в армията, но и за широката общественост. Той беше разпознаван веднага по тежките торбички под очите и дълбокия си дрезгав глас – отличителни белези, които му спечелиха прозвището "Принцът на мрака".

Роден в семейство на военен на 21 март 1944 г., той се присъединява към армията на 19-годишна възраст, преди да завърши университета в Бирмингам през 1967 година.

В разгара на Студената война генерал сър Майк Джаксън научава руски език в разузнавателния корпус. През 1970 г. се прехвърля в парашутния полк, служейки в Северна Ирландия, когато се състои и Кървавата неделя.

По-късно присъства на разследването "Балимърфи", където отрече да е имало "прикриване" във връзка със стрелбата по 10 души в Белфаст.

Сър Майк се издига до командир на 1-ви батальон на полка между 1984 и 1986 година.

Между 1995 и 1996 г. той командва мироопазващите сили на ООН в Босна. По време на Косовската кампания получава орден за служба. Става началник на британската армия само месец преди началото на войната в Ирак, заменяйки генерал сър Майкъл Уокър, припомня BBC, цитирана от Digi24.

Сър Майк, или просто "Джако", както беше известен сред своите, имаше и незавидната задача да обедини стари полкове, но той все още ще бъде запомнен с добро като харизматичен и честен генерал. Има три деца от два брака и четирима внуци. Отдавайки му почит, Полковата парашутна асоциация каза, че сър Майк е "велик лидер", за когото "много ще тъжат".

Автор: Петя Кузева

trud.bg

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.