Съдия Цариградска: Зад Червения пират се крият хора и мрежи, които заплашват магистрати

Няколко пъти съдия Даниела Талева, ad hoc прокурор, разследваща обвинител № 1 и заместниците му, е била заплашвана от Червения пират. Смятам, че зад него се крият хора и мрежи, които заплашват редица съдии.

Това каза пред съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдия Владислава Цариградска, която колегията изслушва за развитието на наказателното производство, свързано с отправени срещу нея заплахи, както и конкретни нейни искания.

Илко Захариев, познат като Червения пират, бе окончателно освободен от ареста с решение на Софийския градски съд през март, двайсетина дни след като бе задържан от полицията. Тогава той направи пълни самопризнания. У него бяха намерени два телефона, в които имало настроени 10 пощенски кутии, от които са изпратени заплахите. Сред тях са писма до съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, министъра на образованието Галин Цоков, директора на СДВР, лица от митниците и прокурори.

Може да подозираме, че тези мрежи опитват да оказват влияние върху съдии, каза още Цариградска. Тя припомни, че през посредник е получила призив да се "кротне", а след това започнали и директните заплахи срещу нея, съобщи БТА.

Имам опасения, че съм контролирана чрез специални разузнавателни средства (СРС), посочи Цариградска и призова да бъде направен анализ за какво се използва информацията от големия брой приложени СРС.

Магистратът призова да получи отговор от прокуратурата кой е издал разрешения за СРС, какви способи са използвани и с каква цел. по думите й по анонимни сигнали се проверяват "щуротии", че съдии и генерали са част от престъпни групи и тези хора са привиквани на разпит.

Няма да оставя нещата да бъдат смачкани. През това, което правят с мен, атакуват всеки български съдия, посочи тя.

Името на Цариградска нашумя по случая с Мартин Божанов – Нотариуса. Той беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети компютри и различни материални носители на информация. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, имотни измами и пране на пари.

През февруари съдия Владислава Цариградска обяви пред временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, че е получила заплаха срещу семейството ѝ. Тя отбеляза, че за това е уведомено МВР. Съдия Владислава Цариградска изпрати през април до председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) сигнал за заплахи за съдийската й независимост, както и за живота и сигурността ѝ.

https://offnews.bg/

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече