ТРАКИЯ НАДМИНАВА ТРОЯ – МАТЕРИАЛ ОТ НЕМСКО НАУЧНО СПИСАНИЕ

ТРАКИЯ НАДМИНАВА ТРОЯ – МАТЕРИАЛ ОТ НЕМСКО НАУЧНО СПИСАНИЕ [ПРЕВОД със съкрашения]

Преди малко видях интересни материали на стените на хора, които уважавам. Касае се за златото от Варненския некропол. То привлече вниманието на световната научна общност към страната ни преди повече от половин век. Несъмнено уникалните златни артефакти от Варна са важни поради своята древност, но и златото от село Дъбене е важно. То е от трето хилядолетие пр. Хр., а неговата майсторска изработка показва, че можем да говорим за приемственост.

Започналото преди 6600 години е усъвършенствано в последвалите хилядолетия. След шедьоврите от Дъбене се появява и смайващото съкровище от Вълчитрън. Някои учени смятат, че то е създадено през XVI в.пр. Хр. и докато Дъбенското съкровище е предшественик на съкровището на цар Приам, то Вълчитрънстоко е предшественик на съкровищата на микенските владетели. България наистина е уникална страна.

Следва есе, което е публикувано в немско списание:
“Траките дълго време са смятани за варвари. Българските находки сега показват, че още преди времето наТроя траките са имали отлични златари и планинско светилище, по-голямо от гръцкия акропол.

През пролетта на 2004 г. археолозите в Сопот, малко българско градче в южните склонове на Стара планина, разбират за особеното златно украшение на продавачка в магазин. Нейният съпруг намира златни мъниста при оран и прави от тях огърлица за жена си. Той завежда археолозите в нивите на близкото село Дъбене, на 120 километра източно от столицата София – и бляскавото откритие започва.

От 2005 г. археологът Мартин Христов от Националния исторически музей в София и екипът му откриват няколко малки дълбоки ями под десет изкуствени могили от пръст. Ценни предмети лежат до останки от огън, фрагменти от човешки кости и глинени съдове: Бронзов нож, сребърен съд със златни украси, позлатена сребърна кама и много златни накити.

В края на кампанията за разкопки през 2007 г. дневниците на находките съдържат повече от 25 000 златни парчета: перли, дискове, малки пръстени, спирали, цилиндри и малки пластини. Това е огромно количество, въпреки че откритията на злато не са рядкост в България, земята на траките.

Христов и екипът му са изумени, когато определят възрастта на своите находки: Златото от Дъбене е от началото на третото хилядолетие пр. н. е., т.е. от ранната бронзова епоха, и следователно е второто най-старо обработено злато, известно на човечеството след Варна. Качеството на парчетата е уникално: голяма част е изработена от 23-каратово злато.

БИЖУТЕРИ С ЛУПА
Безбройните миниатюрни перли с диаметър от един до два милиметра изумяват днешните специалисти по бижута. Изследването под микроскоп показа, че перлите нямат дефекти в производството или обработката.

Никой не е предполагал, че е възможно такова техническо постижение на златарите от онова време. Експертите са убедени, че производството и обработката са били възможни само със силна лупа. Въпреки това няма доказателства, че бижутерите от бронзовата епоха са използвали лупи…

Едно е сигурно: производството и обработката на златните предмети от Дъбене свидетелстват за немислимо високо ниво на развитие на занаятите и културата в този край.

Добивът, обработката и търговията със значителни количества злато изискват строга икономическа организация. А скъпоценните находки показват, че в тракийското общество е имало големи социални различия и йерархични властови структури.

ТРОЯ САМО ЕДНА КОЛОНИЯ?

Изследователите са особено изумени от блестяща бяло-сребърна кама, тъй като се състои от сплав от злато и платина. Никъде другаде по света не е известно сравнимо металообработване от този ранен период. Рядката платина е много устойчива на корозия и много по-твърда от златото.

Следователно двете дълги страни на камата са остри като бръснач и днес. Платинената кама със сигурност не беше ежедневен предмет. Редкият материал и внимателната обработка говорят за особеното му значение – като символ на властта на владетеля или като жертвен инструмент на висшия жрец.

Досега Троя е смятана за център на златарството в края на третото хилядолетие пр.н.е. в Егейско море. Троянските съкровища на Шлиман, преди всичко "Съкровището на Приам" (около 2400-2300 г. пр. н. е.) са видими доказателства за това. Но бижутата от Дъбене показват технологична и художествена обработка поне на толкова високо ниво – а дори и по-стара.

Платинени предмети със сигурност не са намерени в Троя. Така траките си съперничат с троянците за ранга на най-добрите златари. И може би има нещо в провокативния въпрос, поставен от българския траколог Валерия Фол в светлината на находките от Дъбене: "Троя в крайна сметка била ли е колония на ранните траки?"

Sparotok

Related posts

Международен футболен съдия е съпругът на откритата мъртва Биляна

Заради Цънцарова: Цончо Ганев в свиреп сблъсък с Цветанка Ризова, намесиха жартиерите на Асен Василев

Д-р Гълъбова: След раждане може да се отключи и психоза, самоубийството не е внезапно решение

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече