Начало Последно добавени Условно наказание за откраднат половин милион от еврофондовете

Условно наказание за откраднат половин милион от еврофондовете

от CrimesBG
0 коментара

След като Лаура Кьовеши вкара десетки румънски министри и депутати зад решетките, следва да разкаже играта и на нашите крадльовци, които от години точат милиарди еврофондове. При създаването на Европрокуратурата мнозина нашенци отправяха именно такава надежда за борба с политико-мафиотския картел, опоскал държавата. За огромно съжаление обаче това се оказаха само едни наивни мечти или надежди-говежди, както биха се изразили старите хора.

Три години, след като хората на Кьовеши в България започнаха работа, резултатите са повече от семпли. До ден днешен няма нито един осъден министър, депутат, кмет или висш чиновник, позволил си да бърка в кацата с меда. Иначе от време на време „гръмва“ някое съобщение за поредната акция на европрокурорите в министерства и общини. И после… тишина. За повдигане на обвинения, или не дай боже присъди срещу големи играчи, така и не се е чуло.

Вместо да разследват калпавите пътни ремонти за милиарди евро, строителство на спортни зали или стадиони в обезлюдени села, фиктивно саниране на блокове, стотиците къщи за гости, вдигнати от роднини на известни политици, хората на Лаура Кьовеши предпочитат да се занимават с дребни тарикати. Като бизнес дама, опитала с фалшиви документи да си купи оборудване за автосервиз на стойност 200 000 евро. Или собственик на овцеферма, заподозрян, че е подправял документи по проект за 69 000 евро. Резултатите от героичните усилия на европрокурорите са подобаващи. Първият случай приключи само с глоба от 3 000 лв., а вторият все още се точи по съдилищата.

На подобно кокошкарско ниво е и една от първите измами, чието разплитане хората на Кьовеши са успели да докарат до край. Друг е въпросът, дали е наказан правилният човек, чието чекмедже е захранено при източването на парите от Брюксел. За успокоение на евроборците с мафията, използваният от кукловода в сянка клошар се разминава само с условна присъда.

И задължението да върне обратно откраднатите почти половин милион лева.

Дали обаче може да го направи?!

Запознати разкриват, че източените еврофондове е трябвало да се търсят от общинския съветник от Дряново Михаил Ганчев Белев. Неговото име обаче го няма в делото, водено от европрокуратурата.

Схемата на общинаря започва през 2017 г. Тогава фирма „Белева“, собственост на” майка му – родената през 1946 г. Надежда Белева, печели европроект за строителство на мандра по „Програма за развитие на селските райони. В документите за кандидатстване е посочено, че фирмата на баба Надежда смята да купи 300 крави. Те щели да се отглеждат в специално изградени с парите от Брюксел обори и фуражна кухня. Млякото, издоено от добитъка на Белеви, после трябва да се преработва в изграденото с евросубсидията от 2 милиона. лева „Предприятие за преработка на сурово мляко и производство на млечни продукти“.

С помощта на правилните приятели на общинаря във фонд „Земеделие“ проектът на майка му е одобрен. Тъкмо когато трябва да се усвоят парите от Брюксел, баба Надежда изведнъж загубва интерес към проекта. Ни в клин, ни в ръкав, 72-годишната старица решава, да продаде фирмата си. Купувач е рецидивистът Атанас Милев от Варна. Как двамата са се намерили, само можем да гадаем.

Криминалисти, запознати с казуса, твърдят, че Милев си нямал и идея, че е купил спечелилата европроект фирма. „Белева". Така или иначе, той е вписан начело на дружеството. Месец след сделката бившият пандизчия подава документи към Фонд „Земеделие“, за да получи първия транш от проекта. Навръх Коледа на 2017 г. искането е одобрено и по сметките на фирмата постъпват 463 676 лева.

Да, ама строителство така и не започва. Обещаната мандра и до ден-днешен я няма. За сметка на това евросубсидията от половин милион лева мистериозно изчезва.

Запознати твърдят, че никога не е ровено сериозно дали пачките не стигат до сина на баба Надежда – Михаил Ганчев-Белев, който и днес е съветник в Дряново. Все пак синът на пенсионерката е човекът, придвижил документите по европроекта за мандрата и осигурил одобрението му. Вместо да се ровят около него хората на Лаура Кьовеши предпочитат да повдигнат обвинения на варненския рецидивист Атанас Милев, който формално се води собственик на фирмата. Разбирайки, че са го подпукали, Милев набързо се отървава от вече източената до стотинка от еврофондове фирма „Белева“. Купувач е клошар, родом от дряновските села, на чието име се водят още десетки фирми, източили милиони левове ДДС.

Въпреки врътката хората на Кьовеши си държат на своето и внасят в съда обвинение срещу подставеното лице на Белеви от Варна. На 30 септември тази година Атанас Милев е признат за виновен. Присъдата му 3 години условно, постановена от Софийския градски съд, със сигурност ще стресне мнозина точещи зъби да източват щедрите еврофондове. Нямаме и грам съмнение в това.

Според съдебното решение подставеното лице Милев трябва да върне на фонд „Земеделие“ и откраднатите 463 676 лева. Друг е въпросът, дали може да плати и един лев, но като пожелание звучи добре. А и статистиката с осъдителни присъди на европрокурорите на Лаура Кьовеши набъбва…

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.