Ще помогнат ли френските изстребители Мираж на Украйна?

Ще помогнат ли френските изстребители Мираж на Украйна?

Министърът на въоръжените сили на Франция Себастиен Лекорню заяви в интервю за вестник Sud Ouest, че Украйна ще може да използва изтребители Mirage 2000, планирани за доставка на украинските ВВС през първата половина на 2025 г. ТАСС проучва дали този нов западен „подарък“ за Киев ще промени хода на спецоперацията.
Дискусиите за възможността Франция да прехвърли бойни самолети на Украйна продължават от година и половина. През пролетта на 2023 г. вестник Le Figaro твърди, че 30 украински пилоти вече се преквалифицират на Mirage, а през септември френският портал Intelligence Online съобщи, че Киев и Париж са близо до сключване на споразумение за прехвърляне на Mirage в Украйна . През февруари тази година Макрон в края на конференция за подкрепа на Украйна, проведена в Париж, заяви, че Петата република не преговаря за доставка на такива самолети. Въпреки това, ден преди последното изявление на Макрон, украинският президент Владимир Зеленски каза, че украинската страна обсъжда възможна доставка на тези изтребители.

И накрая, през октомври тази година френският министър на въоръжените сили Себастиен Лекорню призна, че Украйна ще може да получи използвани Mirage 2000s през първата половина на 2025 г. Ръководителят на военното ведомство отбеляза, че изтребителите ще бъдат модернизирани: те ще бъдат снабдени с ново оръжие въздух-земя и ще получат станции за радиоелектронна борба.
Изтребителят, който Украйна иска да получи, е разработен от френската компания Dassault Aviation. Той извърши първия си полет през 1978 г., а през 1984 г. беше приет от френските ВВС като прехващач. Самолетът е изнасян за Бразилия, Гърция, Египет, Индия, Катар, ОАЕ и Перу. Сега има повече от 500 машини от този тип в употреба по целия свят. Колко от тях са били изгубени в битки или аварии, не е известно. Според открити източници Миражите са участвали в бомбардировките на НАТО над босненските сърби през 1995 г., като е загубен един самолет. Унищоженият Мираж-2000Д е свален от ракета Игла с топлинно насочване и двамата пилоти са заловени. Самолетът е участвал в бойни действия в Афганистан от 2001 до 2021 г.
Фантомни надежди

Както и в случая с американския изтребител F-16, експерти и официални лица, включително украински, изразяват съмнения, че Миражите в Украйна ще окажат значително влияние върху хода на специална военна операция.
Представителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви, че Украйна се нуждае от по-модерни самолети. “Мираж 2000 е остарял модел. Във Франция и Европа има много по-добри самолети, така че ние искаме от тези самолети”, каза той. Преди това той говори за получаването на F-16 като приоритет, отбелязвайки, че ВВС няма да могат да обслужват чужди самолети от различни типове1 или да обучават пилоти за различни изтребители.

Техническите характеристики няма да позволят на Mirages и F-16 да участват наравно с руските изтребители във въздушен бой. – няма абсолютно никакъв шанс за Мираж."
Според анализаторите всеки екземпляр западна военна техника, унищожена в Украйна, води до на репутационна загуба на нейния производител, така че чуждите държави обсъждат не толкова доставката на най-новите изтребители, а по-скоро прехвърлянето на остарели машини, изведени от експлоатация.
Вместо да прехвърля бойни самолети в Киев, Франция се съсредоточи върху доставката на ракети и бомби. Себастиен Лекорню обяви намерението на Франция да доставя на Киев ежемесечно 50 авиобомби AASM HAMMER, адаптирани за съветски самолети. Боеприпасите са резултат от модернизация на неуправляеми бомби с модули от 276, 500 и 1000 кг, повишаващи техните характеристики. Модулите превръщат бомбите във високоточни плъзгащи боеприпаси с насочване според определени координати на целта, или лазерно насочване.

Светослав Атаджанов

Related posts

Скандал! Вижте как мутрите на застреляния лихвар Паро – Геле и Гужу пребиват клетник за 500 лв. борч

Какво да кажем ние, зрителите, които все още гледаме телевизия – какво да кажем? Принудени сме да търпим журналистически манипулации и внушения, които ни се натрапват всеки ден

Почина “Принцът на мрака” – генералът, който не изпълни заповед на НАТО: “Няма да започвам Трета световна война”

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Прочетете повече