Начало Последно добавени КАК СТАНАХ МИЛИАРДЕР?

КАК СТАНАХ МИЛИАРДЕР?

от CrimesBG
0 коментара

Повечето български и чужди автори пишат научно-фантастични романи. Разпускат в творчески домове, получават субсидии от фондации, които в последствие ги награждават. Произведенията им в повечето случаи са посветени на обречени герои, болни от паркинсон или сироза. Не успявам никога да прочета повече от 2-3 страници от творбите им въпреки масивните реклами публикувани в медийте.

Защо? Защото съм заклет оптимист и отказвам всякакво подтискащо произведение, което вдъхва безизходица. И така с научно-фантастичната методика успях да добия самочувствието на милиардер, без да имам Bentely или Maserati.

Френски приятели ме запознаха с техен близък от български произход. Човекът беше към 90 годишен, но физически и умствено изглеждаше с 20-30 години по-малко. Вратата ми отвори прислужничка, той ме чакаше в обширен салон. След като ме изгледа с проницателен поглед на бижутер, богаташът от български произход ме покани да седна срещу него и разговорът започна. Баща му бивш министър от правителството на Богдан Филов, пратен от Народния съд в лагер, успява да избяга. Пет години след него, бъдещият милиардер, който ще нарека Димитър Митковски, заедно с майка си и по-малкия си брат също стигат до Париж, по начин които той не ми описа, поради липса на време. Баща му е бил член на "Демократичния сговор" и един от ръководителите на Демократическата партия. Телефонът звънеше непрекъснато и секретарката му не спря да му поднася бележки с имена на чакащи го хора. Докато не разговаряхме аз разглеждах огромния апартамент и оргиналните картини на италиански майстори, които бяха окачени на стените. Апартамена се намираше по средата на авенюто което свързва Айфеловата кула с Триомфалната арка. Говорихме на френски, защото майка му им била забранила да говорят български. Споменах нещо за правото на всеки човек да ползва заслужено пенсия един ден, но той ми отговори със широка усмивка, че тази "социална измислица" не го засяга. Общо взето Митковски ми се радваше като дете, което е срещнало съученик 70-80 години след като са били първолаци. Довери ми, че аз съм първият българин който среща и ме покани на обяд в края на месеца.

И още на другия ден моя милост заплува в бъдещия научно фантастичен роман. Първо изпуснах самолета за София. Веднага се попитах, един милиардер как би постъпил на мое място – би ли се ядосвал и тюхкал? Едва ли. В София открих, че съм си забравил слънчевите очила в Париж. Отново се попитах, ако Митковски си забрави очилата дали ще се ядосва? Сигурен съм, че щеше да си купи нови. И аз постъпих като него. Със самочувствието на милиардер купих дори два чифта. Едни за четене, други за слънце. С ключа на колата – същата работа. Не го намирам, изглежда съм го загубил. Е, един ключ – ще поръчам нов! Самочувствието с което ме зарази милиардера от български произход, не ми дава да се ядосвам, а да пиша само положителна аучна-фантастика". И ще продължа със сигурност защото Митковски не ми каза всичко. Даде ми три визитки, една от които на негова банка. Научих от различни източници, че състоянието му надхвърля няколко милиарда.

Съзнавам, че награда за този вид писания вдъхващи оптимизъм и възхищение не се получава, но въпреки това – ще продължа.

Божидар Чеков

Може също да харесате

Оставете коментар

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Този уебсайт използва бисквитки, за да подобри вашето изживяване. Ще приемем, че сте съгласни с това, но можете да се откажете, ако желаете. Приеми Прочетете повече

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

За нас

Вашият прозорец към света – новини, които вдъхновяват!

Избор на редактора

Бюлетин

Абонирайте се за нашия бюлетин за нови публикации.